13 February 2010

Omul de fier. Triatlonistul ce viseaza la Jocurile Olimpice

Situl HotNews.ro ne prezinta in rubrica Urban Heros un articol interesant despre Ciprian Balanescu:

BalanescuCiprian

Cu putini ani in urma, pe cand traia intr-o casa de copii, doar sa termine liceul i se parea un vis frumos. Acum este multiplu campion national la o disciplina complexa, triatlonul, si isi doreste ceva ce pare iarasi imposibil: sa reprezinte Romania la Jocurile Olimpice din 2012, de la Londra. In ciuda multor dificultati, Ciprian Balanescu se incapataneaza sa practice un sport solicitant, dar extrem de spectaculos si aproape necunoscut la noi.

La 25 de ani se apropie de varsta maturitatii sportive. Deloc inalt, dar cu o alura de atlet desavarsit, cu un zambet ce ii lumineaza mai mereu fata taiata in colturi aspre, Ciprian Balanescu se dovedeste un mare timid. Asta desi, in Romania, toate cursele de triatlon din ultimii ani au fost castigate categoric de el.

Cine e Ciprian Balanescu?

“M-am nascut in 1985 la Faget, judetul Timis. In anul 2009 am terminat liceu; chiar daca sunt mai inaintat in virsta, am avut totusi aceasta sansa. Eu am crescut la o casa de copii si pentru mine doar sa termin liceul insemna un vis prea mare, nu credeam ca e posibil asa ceva. Dar tot in 2009 am fost admis la Facultatea de Educatie Fizica din Brasov, acum sunt la buget, am intrat la bursa, ceea ce e foarte bine pentru mine. Sunt membru al CS Olimpia Bucuresti la sectia ciclism si triatlon si component al CSM Brasov la sectia de patinaj viteza. Cam atit”.

Ce reprezinta sportul pentru tine?

“Practic, inseamna totul pentru mine: este chiar viata mea. De la sport am invatat ce este disciplina si, mai ales, cum sa faci sa ai o viata echilibrata. Sportul te ordoneaza, iti arata masura bunului simt”.
Ciprian Balanescu spunea ca s-a simtit liber in clipa in care s-a urcat pe o bicicleta. Dar tot el e si un bun inotator sau alergator. Pentru ca asa a fost cel mai la indemana, am realizat un interviu… in alergare.

Triatlonul este un sport ce presupune parcurgerea succesiva a 1,5 km inot, a 40 de km pe bicicleta si se incheie cu o alergare pe distanta de 10 km. Pare destul de greu, nu-i asa?

Prin ce e diferit triatlonul de alte sporturi?

“Pai, intai de toate e un sport care are trei probe. Aici trebuie sa stii sa inoti foarte bine, sa mergi pe bicicleta foarte bine, dar si sa alergi foarte bine. Cand spun asta, ma refer la modul tehnic in care abordezi aceste probe. Trebuie sa fii foarte calculat, eficient. Atletismul, sa zicem, e doar atletism, trebuie sa ai predominant o calitate, fie viteza, fie forta. Pe cand, in triatlon, mai ales in cazul marii performante trebuie sa reusesti sa combini mai multe calitati.
In plus, trebuie sa iti calculezi foarte bine efortul, sa nu pleci foarte tare de la inceput. Cine a economisit cea mai multa energie pe parcursul primelor doua probe, de inot si ciclism, reuseste sa aiba un finis bun si sa ajunga primul la final. E vorba aici de dozaj, de echilibru, lucruri pe care le inveti din experienta, in timp”.

Cum arata o zi de antrenament?

“Dimineata, la 9:30 am o ora de alergare; dar pot ajunge si la o ora si jumatate, in functie de nevoile de antrenament. Alerg asadar aproximativ 15-17 km pe zi, mai ales in aceasta perioada de iarna, de acumulare. Apoi, urmeaza un antrenament de circa 4 km inot iar dupa-masa “rulou” (home training) la ciclism ori tot inot. Asta timp de sase zile pe saptamina, doar duminca am pauza activa, spre exemplu merg foarte usor pe bicicleta. Intr-un an ajung asadar sa inot circa 1500 km, sa merg 15 mii de km pe bicicleta si sa alerg aproape 8 mii km”.
Ciprian4 Ciprian3 Ciprian2
Triatlonul a devenit disciplina olimpica abia la Jocurile de la Sydney, din anul 2000. Ciprian Balanescu si-a propus sa fie primul sportiv roman care sa participe la proba de triatlon la JO de la Londra, de peste doi ani.

Londra, un vis prea indepartat?

“Pentru a ma califica la Jocurile Olimpice e nevoie de 500 de puncte, pe care sa le acumulez la campionatul national, cel balcanic, cupele europene sau campionatele mondiale. Spre exemplu, un titlu de campion national valoreaza 150 de puncte.
E insa foarte greu de ajuns la Londra daca nu am sustinere financiara. Am fost vazut anul trecut de antrenorul Federatiei spaniole de triatlon, care m-a chemat sa ma antrenez alaturi de echipa lui la Ponte Vedra. Pentru asta as avea insa nevoie de circa zece mii de euro, bani necesari ca sa imi platesc casa, masa, antrenorul, plus suplimentele nutritive.
Un astfel de stagiu de antrenament specializat mi-ar fi foarte util pentru ca m-ar ajuta sa ma antrenez specific, sa imi imbunatatesc tehnica de inot, care este deficitara la mine. Mai am nevoie de circa patru mii de euro, daca nu ii gasesc in scurt timp v-a trebui sa imi schimb planul.
Oricum, ca sa supravietuiesc, trebuie sa raman in continuare cel mai bun triatlonist roman. Trebuie insa sa “ies in afara”, sa castig campionatul balcanic, eventual o cupa europeana. Fara bani, insa, acest lucru este foarte greu. E ca si cum ai vrea sa concurezi la Formula 1, dar tu ca pilot trebuie sa conduci o Dacie”.
E un sport pasionant triatlonul, dar si un sport scump. Pentru fiecare din probele de concurs ai nevoie de echipament specific: costum de inot de neopren, ochelari; bicicleta de cursa (care costa cateva mii de euro), dar si de casca, ochelari, manusi, tricouri si pantaloni speciali; pentru alergare, la fel. Plus e nevoie de nutritie profesionista, stiinta a recuperarii.

Triatlonul in Romania?

“E un sport abia la inceput. Sunt 13 cluburi, din care doar vreo sapte au membri activi, sportivi care se prezinta la campionatele nationale. In ce priveste numarul de sportivi, sunt vreo 15 care fac performanta si alti 40-50 la nivel de amatori, care participa constant la concursuri.
Pe langa faptul ca se stie prea putin despre triatlon in Romania, marea problema, dupa parerea mea, e ca nu avem antrenori specializati, capabili sa te formeze pentru performanta, sa te duca la Olimpiada, spre exemplu”.
Ciprian1 Ciprian7

Probleme cu federatia?

Relatia mea cu Federatia de Ciclism si Triatlon e una buna, insa sunt nemultumit de actualul antrenor federal. Eu sunt campion al Romaniei in ultimii cinci ani, de fapt nimeni nu “m-a batut” vreodata in tara. La un moment dat am inceput sa stanjenesc, sa nu mai fiu pe placul oamenilor de acolo, asta dupa ce am inteles ca metodele de pregatire ale antrenorului federal nu mai erau competitive pentru mine. Am constatat ca eu regresam, in loc sa am rezultate mai bune.
Asa ca, acum doi ani, desi eram cel mai bun triatlonist roman, cei din federatie au preferat sa trimita sportivul nr. 2 in competitiile internationale si pe mine sa ma lase acasa. Din fericire, am primit ajutor de la sponsori, asa ca am plecat la concursuri pe cont propriu.
Nu stiu cum se va termina tot acest diferend: ori zbor eu din sistem, ori ii inving, ceea ce totusi e mai greu. O solutie ar fi separarea federatiei de triatlon de cea de ciclism si apoi sa vina oameni competenti, capabili sa organizeze acest sport, care sa aduca – printre altele – un antrenor de triatlon din strainatate.
Altfel, ar fi pacat sa ne vedem peste cinci ani si eu sa fiu tot cel mai bun triatlonist roman, dar in conditiile in care s-ar pierde mai multe generatii de sportivi.
Sportivii ce participa la competitiile de mare anduranta, inclusiv la triathlon, au o “mantra” in care cred sincer: nimic nu este imposibil. Ciprian Balanescu pare sa fie un sportiv facut din exact acelasi aluat. (M.Ch.)
Palmaresul lui Ciprian:
- Campionul Romaniei la triatlon, distanta olimpica (ultimii sapte ani)
- Campionul Romaniei la duatlon (ultimii patru ani)
- locul III la campionatul national de ciclism fond 165 km (2009)
- locul III la campionatul national de velodrom, 4 km urmarire individuala (2009)
- castigator al Maratonului Piatra Craiului (2009)

Articol preluat de pe situl HotNews.ro , Drepturile ii revin in totalitate autorului.

No comments: